top of page

Acerca de

Brain Scans

Neurológia

Neurológiai szakrendelés

Az idegrendszer vizsgálatának számos aspektusa van, beleértve a motoros és szenzoros készségek, az egyensúly, a koordináció, a mentális állapot (a beteg tudatosságának és a környezettel való interakciójának szintje), a reflexek és az idegek működésének értékelését. A vizsgálat formája számos tényezőtől függ, többek között a páciens által tapasztalt kezdeti problémától, életkorától és állapotától.

Gyógyászatunkon az alábbi neurológiai vizsgálatok érhetőek el:

  • Elsőbbségi neurológiai szakvizsgálat és nyaki ér ultrahang vizsgálat

  • ENG vizsgálat egy végtagon

  • ENG vizsgálat több végtagon

  • EMG vizsgálat egy végtagon

  • ENG és EMG vizsgálat több végtagon

Neurológiai szakvizsgálat.jpg

Hogyan zajlik a vizsgálat?

A neurológiai vizsgálat során az ideggyógyász kikérdezi a pácienst a tüneteiről, beleértve azt is, hogy mióta jelentkeznek, és hogyan befolyásolják a mindennapi életét. Ezt követően a neurológus fizikális vizsgálatokat végez a páciens tüneteitől függően, mely az alábbiakhoz hasonló feladatokból/vizsgálatokból tevődhet össze:

Mentális állapot

A neurológus általános, az aktuális helyzetre vonatkozó kérdéseket tesz fel, mely vonatkozhat egy dátumra, helyszínre és időre. Néhány esetben a memorizációs feladatokat is adhat, amely lehet egy lista felidézése, tárgyak megnevezése vagy  bizonyos formák lerajzolása.


Koordináció és egyensúly

Ezen vizsgálat során megkérhetik, hogy egyenes vonalban járjon, egyik lábát közvetlenül a másik elé helyezve. Hasonló feladat lehet még, amikor be kell csuknia a szemét és mutatóujjával így kell megérintenie az orrát. 


Reflexek

A reflex egy automatikus válaszreakció az ingerlésre. A reflexeket a test különböző területeinek egy kis gumikalapáccsal történő megütögetésével vizsgáljuk. Ha a reflexek normálisak, akkor a teste egy bizonyos módon mozog, amikor a kalapáccsal megütik. A neurológiai vizsgálat során a neurológus az Ön testén több területet is megkopogtathat, többek között a térdkalács alatt, valamint a könyék és a boka körüli területeken.


Érzékelés

A neurológus különböző eszközökkel fogja megérinteni a lábát, karját és/vagy más testrészeit. Ezek közé tartozhat a hangvilla vagy például a tompa tű. Itt a feladat az, hogy a páciens azonosítsa az olyan érzéseket, mint a hő, a hideg és a fájdalom.


Agyidegek

Ezek azok az idegek, amelyek összekötik az agyat a szemmel, füllel, orral, arccal, nyelvvel, nyakkal, torokkal, felső vállal és egyéb szervekkel. Ezekből az idegekből 12 pár van. A neurológus a tünetektől függően bizonyos idegeket fog megvizsgálni. A vizsgálat magában foglalhatja bizonyos szagok azonosítását, a nyelv kinyújtását és a beszéd próbálását, valamint a fej egyik oldalról a másikra történő mozgatását. Hallás- és látásvizsgálatot is végezhetnek.


Autonóm idegrendszer

Ez az a rendszer, amely az alapvető funkciókat, például a légzést, a szívverést, a vérnyomást és a testhőmérsékletet szabályozza. Ennek a rendszernek a vizsgálatához a neurológus ellenőrizheti a vérnyomását, a pulzusát és a szívverését ülés, állás és/vagy fekvés közben.

Egyéb vizsgálatok közé tartozhat a pupillák fényre adott reakciójának ellenőrzése és a normál izzadás képességének vizsgálata.

Vizsgálat árak Dr. Nagy Albert:
Ideggyógyászati szakvizsgálat: 23 000 Ft
Ideggyógyászati szakvizsgálat és nyaki ér ultrahang: 28 000 Ft

Sürgősségi neurológiai szakvizsgálat és nyaki ér ultrahang vizsgálat: 35.000 Ft

További információk: +36-30/133-64-79 / ivan.daniel@aquagyogyaszat.hu

bottom of page