top of page

Acerca de

Mikulásparty weboldal (2497 x 924 képpont) (2).png

PRP TERÁPIA

PRP TERÁPIA

A vérlemezkékben gazdag vérplazma (platelet-rich plasma-PRP) injekció egy nem sebészeti kezelési forma, amelyet a ízületi gyulladás okozta sérülések és gyulladások kezelésére használnak, melyek érinthetik az inakat, izmokat, lágyrészeket és csontokat az ízületben. Dominálóan térd ízületben használják, de gerinc illetve vállizületi felhasználása is megvalósítható. A forradalmi technológia alapja, hogy a pácienstől vért vesznek, majd centrifugálással kinyerik a véréből a vérlemezkéket. A koncentrált mintát  visszafecskendezik az érintett ízületbe, így gyakorlatilag a szervezet sérülésre adott természetes válaszát használja a beavatkozás a gyógyuláshoz. A PRP ízületi injekció segíthet enyhíteni a fájdalmat és a gyulladást, azáltal, hogy felgyorsíthatja a szervezet öngyógyítási folyamatát.

Milyen panaszok esetén segíthet a PRP terápia?

  • Ízületi gyulladás

  • Térdfájás

  • Gerincfájdalom

  • Porckopás

  • Sportsérülések, például izomhúzódások, ízületi rándulások vagy szalagszakadások

  • Műtét utáni gyógyulás/sebgyógyulás/hegek gyógyítása

Névtelen terv (5).jpg

Hogyan zajlik a PRP terápia?

A vért a páciens karjából veszik le, ahogy egy normál vérvételnél is szokták. Ezután a vért egy centrifugában dolgozzák fel, egy olyan berendezésben, amely a vér összetevőit sűrűségük szerint különböző részekre választja szét. A vérlemezkékből kiválasztják a plazmát, míg a fehér- és vörösvérsejtek egy részét eltávolíthatják. Ezért a vér centrifugálával a berendezés koncentrálja a vérlemezkéket, és úgynevezett vérlemezkékben gazdag plazmát (PRP) állít elő.

A visszafecskendezendő anyag jellemzője terápiánként változhat. Ez azt jelenti, hogy attól függően, hogy milyen területet, panaszt szeretnénk kezelni az injekcióval, a vérből előállított PRP anyag összetétele eltérő lehet. Vagyis a PRP-készítményekben különböző számú vérlemezke, fehérvérsejt és vörösvértest található. Például akkor beszélhetünk vérlemezkékben szegény plazmáról (PPP), amikor a vérlemezkék nagy részét eltávolítják a szérumból. Ha a trombocita sejtmembránok lízise, azaz elpusztítása megtörtént, akkor a trombocita lizátum (PL) vagy humán trombocita lizátum (hPL) nevű termék képződhet. A PL gyakran a plazma lefagyasztásával és felolvasztásával készül.

Névtelen terv (4).jpg

Hosszútávú hatás:

Számos kutatás bizonyította, hogy a PRP injekció hatékonyabbnak bizonyult, mint a hyaluron (HA) ízületi injekciók, valamint a hosszútávú fájdalomcsillapítás tekintetében is eredményesebb volt a HA-injekciónál. Ezen kívül a PRP-injekció kevesebb potenciális mellékhatással járt, mint az elterjedtebb hyaluron injekciók használata.*

Mellékhatások:

A PRP terápia egy alacsony kockázatú eljárás, és általában nem okoz jelentős mellékhatásokat. Mivel a vérlemezkék a pácienstől származnak, a beavatkozás várhatóan nem okoz allergiás reakciót és nem áll fenn a keresztfertőzés kockázata sem.

Mivel a PRP injekció beadása előtt vérvétel szükséges, a kezelés előtt mindenképpen fogyasszon elegendő mennyiségű folyadékot (vizet), hogy elkerülje az esetleges szédülést vagy az összeeső vénák miatti nehezített vérvételt.

Mint minden injekciótípusnál, itt is fennállhat a minimális vérzés, esetleg fájdalom vagy fertőzés lehetősége, azonban a megfelelő gondossággal történő kezelés során ezek kockázata jelentősen csökkenthető. Az AQUA Gyógyászatban képzett orvosok és korszerű rendelők, eszközök várják a kedves pácienseket, hogy minél fájdalommentesebb, pozitív élmény lehessen egy-egy kezelés.

PRP kezelés fázisai:

  1. Szakorvosi konzultáció mely során felmérésre kerül az izületi kopás súlyossága, illetve döntés születik a PRP kezelés szükségességéről. Beavatkozás előtti teendők, vérvétel megbeszélése.

  2. Szakorvosi vizsgálat, leletmegbeszélés. Amennyiben nincs kontraindikáció úgy a konkrét PRP kezelés kivitelezése.

  3. Kontroll szakorvosi vizsgálat. Hatékonyság felmérése, kontroll vizsgálati időpont egyeztetése.

A konzultációt követően a PRP terápia ára most akciós, bevezető áron: 160 000 Ft

PRP beadás előtti illetve utáni szakorvosi vizit a szokásos menetrend illetve árlista szerint történik.

*Forrás: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32912243/

További információk: +3676/500-325

examination_5015745.png

Szakorvosi konzultáció

icons8-injection-67.png

Leletmegbeszélés,
PRP kezelés

examination_5015745.png

Szakorvosi kontroll

PRP időpontfoglalás
bottom of page